Būsto apsaugos sistema 2018

Šiuolaikinio būsto nesivaizduoju be gaisro ir apsaugos signalizacijos sistemų. Jau net bandoma priversti žmones turėti bent viena autonominį dūmų detektorių, nors, manau, kad pavieniai tokie jutikliai daug naudos nesuteikia.

Naujame būste prieš apdailos darbus pavedžiojau laidus signalizacijai. Meistrams baigus apdailos darbus, pradėjau signalizacijos montavimą ir paleidimą, kad galėčiau pradėti vežti vertingus daiktus 🙂

Dabar yra didelė įvairių apsaugos sistemų pasiūla. Net keletas Lietuvos gamintojų projektuoja/gamina nemažai gerų ir įnovatyvių produktų ir gan stipriai įsitvirtino tame segmente. Tačiau, esu gan konservatyvus šioje srityje ir nusprendžiau rinktis ilgametį kanadienčių apsaugos sistemų gamintoją Paradox. Taip pat esu linkęs naudoti tik laidines apsaugos sistemas, jei tai leidžia situacija.

Iš pradžių patikrinau ar viskas veikia ant stalo

Pasirinkau Paradox EVO192 centralę. Paprastai tokios centralės naudojamos didesniuose objektuose. Tokia centralę rinkausi dėl patogios galybės pakeisti zonų numerius, jų fiziškai neperjungiant ir taip turėti norima tvarka visas zonas. Tai yra ypač patogu naudojant zonų dvigubinimą, nes fiziškai zonos pastate yra skirtingose vietose, o jungiasi į tą pačia centralės zoną.
Kad reikėtų naudoti mažiau laidų, pasinaudojau minėta zonų dvigubinimo funkcija (Paradox ATZ), kurios pagalba galima turėti dvi atskirai identifikuojamas zonas per viena liniją.
Centralės programavimui naudoju Paradox 307USB kabelį ir Babyware programą.
Įprasti pulteliai mygtukiniai pulteliai atrodo gana nešiuolaikiškai, tad pasirinkau pultelį su lietimui jautriu ekranų (Paradox TM50). Buvau numatęs du pultelius: vienas prie įėjimo durų, kitas antrame aukšte. Suabejojęs antro aukšto pultelio būtinumu, prieš sienų dažymą laidą paslėpiau po tinko sluoksniu ir esant būtinybei jį išsitrauksiu.

Durų pultelis

Patalpose sukabinau dvilaidžius optinius gaisro jutiklius ir kiekvieno aukšto jutikliai yra prijungti prie atskirų loginių zonų. Taip pat prijungiau gaisro jutiklių maitinimo valdymą prie PGM išėjimo ir suprogramavau, kad būtų galimą juos atstatyti per pultelį (angl. smoke reset). Norėčiau, kad gaisro jutikliai turėtų šiek tiek žemesnes “bazes”, nes dabar ant lubų atrodo gerokai išsikišę.

Optinis gaisro jutiklis ant lubų

Judesio jutiklis

Daugelis apsaugos centralių turi nors po kelis konfigūruojamus išėjimus (PGM). Vieną centralės PGM išėjimą panaudojau laiptų apšvietimo valdymui nuo judesio. Sujudėjus prie laiptinės judesio jutiklių (pirmame arba antrame aukšte), nustatytam laikui yra įjungiamas laiptų pakopų apšvietimas.
Signalizacijai padariau skydą virš elektros skydinės.

Elektros ir signalizacijos skydai

Siekdamas, kad kuo mažiau įvairių sistemų elementų būtų matoma, vidinę sirena ir durų skambutį nusprendžiau paslėpti laiptinės sienoje taip, kad garsas sklistų į laiptinės erdvę ir garsas būtų pakankamai gerai girdimas visame būste. Skylę uždengiau grotelėmis.

Paslėpta sirena ir skambutis

Ateityje gal bandysiu integruoti apsaugos centralę į protingo namo funkcijas, dekoduodamas vidinės magistralės protokolą.
Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *