Skaitmeninės antžeminės televizijos (DVB-T) žiūrėjimas kompiuteriu

Kartais, kai neturiu ką veikti, neturiu jėgų ar šiaip norįsi atsipūsti, leidžiu truputi praplaukti smegenis įvairiai Lietuvoje transliuojamai televizijai.

Įgręžiau keletą skylučių į namo sieną ir prisukau antenos stovą. Ant stovo primontavau logoperiodinę anteną „Unispectra L28U“. Antena gana didelė (1058mm), sudaryta iš 28 elementų, stiprinimas 10~12dB. Gal tokios ir nereikėjo, bet pamaniau, kad geriau stipresnis signalas nei silpnesnis.

Anteną nukreipiau į Juragių siųstuvą (atstumas apie 17 km). Antenos poziciją nustačiau pažiūrėjęs į žemėlapį, bei pamatavęs kampą tarp Juragių siųstuvo ir namo.

Pratempiau 25 m kabelio iki imtuvo.

Priėmimui naudoju pigų kinietišką imtuvą, parsiųsta maždaug prie 3 metus iš ebay. Viduje sėdi AF9015A ir TDA18218HN. Gaila, bet nepavyko jo panaudoti FM radijo stočių priėmimui.

Beje, imtuvą šiek tiek patobulinau. Pakeičiau LED į silpnesnį, nes labai stipriai švietė ir apšviesdavo tamsoje visą kampą 😉

Naudojant Windows 7 prijungus imtuvą tvarkykles susiranda pats.

TV programų peržiūrai naudoju VLC be jokių modifikacijų.

Norint pradėti žiūrėti televiziją su VLC, visų pirma įjungiame VLC. Po to reikia atsidaryti

„Media -> Open capture device“, ten pasirinkti kortelę „Capture device“. „Capture mode“ lauke pasirinkti DVB DirecShow, o „DVB Type:“ pasirinkti „DVB-T“, kas reiškia skaitmeninė antžeminė TV (angl. Digital Video Broadcast Terrestial).

Dažniai įvedami kilohercais (kHz).

Žemiau pateikiu šiuo metu Kaune veikiančius kanalus:

  • 570 MHz, 33 k. (LRTC 2)
  • 658 MHz, 44 k. (LRTC 1)
  • 738 MHz, 54 k. (Pūkas TV)
  • 778 MHz, 59 k. (TEO 1)
  • 786 MHz, 60 k. (TEO 2)

Pasirenkame norimą kanalą, suvedame jo dažnį ir paspaudžiame „Play“ mygtuką. Jei viskas gerai, pradeda rodyti.

Visus tame sraute esančias televizijos programas galima peržiūrėti paspaudus „Playback -> Program“. Rodomi visi kanalai koduoti ir nekoduoti.

Kad būtų patogiau vaikščioti per kanalus, sudariau grojaraštį, kuriame yra tik nemokami kanalai veikiantys Kaune. Šį sąrašą atnaujinu, kai užfiksuoju kokius nors pakeitimus tarp transliuojamų kanalų. Pateiktas paveiksliukas apačioje gali nesutapti su dabartiniu pateiktu nemokamu kanalų sąrašu.

Spread the love

One thought on “Skaitmeninės antžeminės televizijos (DVB-T) žiūrėjimas kompiuteriu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *