Mano pirmasis subas

Taigi, nusprendžiau pasidaryti papildomą “subą”. Po ilgų svarstymų išsirinkau EVIR V-300SW garsiakalbį.

Mano kambario garso sistema nebuvo labai tobula ir galinga. Ją sudarė rusiškas stiprintuvas Amfiton 25Y – 202 (mano manymu, tai geriausias iš visų mano matytų rusiškų buitinių stiprintuvų) ir AIWA kolonėlės (6 ohm @ 35 W). Kambarys gana didelis (gal 4 m x 5 m), todėl garsas budavo palyginus mažokas (kuo daugiau garso – tuo geriau 😉 ).

Taigi, nusprendžiau pasidaryti papildomą “subą”. Po ilgų svarstymų išsirinkau EVIR V-300SW garsiakalbį. Tai 400W galio (pikas), 4 Om, skersmuo 12″ (~ 300mm), atkuriantis gilius žemus (20 – 1500 Hz) garsiakalbis. Pagrindiniai parametrai matosi šiame dokumente:

Parametras Reikšmė

  • Fms 33.4
  • Qms 7.02
  • Qes 0.52
  • Qts 0.48
  • Res 41.4
  • Rms 3.0
  • Cms 0.22
  • Mms 101.9
  • No 0.37%
  • Bl 12.2
  • SPL 87.7
  • VAS 54.0
  • Re 3.6
  • Le 1.6

Subui labai svarbi dėžė. Po daugelio siūlymų, nusprendžiau daryti 100 l dėžę su 10 cm skersmens ir 21 cm ilgio faziku (plastmasinis vamzdis). Tokie dėžės parametrai padeda išgauti kuo “gylesniu žemus”. Dėžei naudojau drožlių plokštes iš senų baldų (nauja plokštė gan daug kainuoja). Priekiui ir galui naudojau 21 mm storio, o kitoms dalims – 19 mm. Viską susukau baldiniais medsraigčiais, prieš tai patepęs visas detales “lipalu”, kad būtų sandaru (sandarumas labai svarbu, nes kitaip švilps vėjai). Mano darytos dėžės brėžinukas:

Dėžės vidų reikia išdengti garsą sugeriančia medžiaga, maždaug 2 cm storiu. Galinę sienelę išdengiau dvigubai storiau, nes ten gaunasi didžiausias slėgis garso metu. Išdengimui naudojau medvilninę kaldrą, nes medvilnė pati geriausia medžiaga tokiems tikslams. Kaldrą priklijavau ir prikaliau mažomis vinimis.

Aš garsiakalbį dėjau iš išorės, todėl man reikėjo naudoti papildomą tarpinę. Tarpinę naudojau tokią, kuri naudojama langams ir durims sandarinti. Taip pat dėdamas kontaktus galinėje sienelėje įdėjau tarpinę iš dirbtinės odos.

Laido skerspjūvis turėtų būti ne mažesnis kaip 2,5 mm^2, kad nebūtų iškraipymų.

Nuotraukos, padarytos gaminimo stadijoj:

Iš priekio

Iš viršaus

Iš galo

Nuotraukose gerai matosi garsą slopinanti medžiaga, fazikas ir pati konstrukcija.

Nuotraukos, padarytos šiek tiek apdirbus: aptrauktas dermantinu (sunaudojau 2 l “Lipalo” :)) ir uždėjus groteles:

Spread the love

22 thoughts on “Mano pirmasis subas

  1. :p dezhale per silpna. Reiks idet sutvirtinima i vidu, kad neishsiputinetu klausantis kriss kross – jump 🙂

    • jo gan silpnai atrodo, reiktu kazkokiu sutvirtinimu vidui,

      o seip gal parasytum kaip visa tai veikia, ipac domina tas garsaikalbis, ar geras, kaip korpusas ar tvirtas, tie visi pigieji buna skardinei 🙁

      • Šonai tikrai juda, nos pagaminta iš gan storų medžiagų !amazed Na garsiakalbis tikrai nėra auksinis, korpusas beveik skardinis, tačiau kaip už tokia kainą, tai veikia tikrai neblogai…

  2. Sitam garsiakalbiui idealus variantas yra dvieju kameru deze, su dviem tazikais. Vienas zemina aukstus, kitas sodrina zemus 😀 vienu zodziu zemi, kak nada :DDDDDD kaip sakoma gaunasi slegio gerbeju bosas 🙂 zinoma kokybe atitinka kaina, taciau kaip kambary, salia kitu kolonkiu tinka is sitas 😀

  3. vaikystes primyzta kaldra i vidu sudejei sukarpes:))))

    O shiaip tai shauniu dalykeliu esi pridirbes… tesk:)

        • daznai jai buna sandari deze tai ji buna isvis pilna prigrusta vatos.

          nu su vata svelniau groja deze maziau vibruoja as visada dedu…

          Nu ir ant kiek jis sumazes ji jugi perpucema ir miksta… tai jai taip viska skaiciuoji tai garsekalbio galas daug atema ,poto fazikas,gnyptai. nu seip nereike jau labai smulkintis 😉

          Tad geriau vata tikrai dek 🙂

  4. Ar tie EVR išnyko? nes aš turiu V-200SW blyną, bet niekur nėra jokios informacijos. pas mane mašinoj jis buvo be dėžės įdėtas (skamba siaubingai) labai norėčiau dabar jį kažkur įkišt, bet neįsivaizduoju į kokią dėžę. gal kas turi tuos išmatavimus visgi?

    • Ar tie EVR išnyko? nes aš turiu V-200SW blyną, bet niekur nėra jokios informacijos. pas mane mašinoj jis buvo be dėžės įdėtas (skamba siaubingai) labai norėčiau dabar jį kažkur įkišt, bet neįsivaizduoju į kokią dėžę. gal kas turi tuos išmatavimus visgi?

      Greičiausiai išnyko ar persivadino 🙂

      Manasis EVIR V-300SW seniai pavargęs ir ilsisi ramybėje.

      Šiaip EVR V-200SW mažokas, su iš to plaukiančiomis blogesnėmis savybėmis.

      Kažkur, rodos, turėjau informaciją ir su šio garsiakalbio duomenimis bei rekomendacijomis.

  5. Sveiki tebera evr fanų? :d manasid evr bosavykas visdar daro darba bei langai nuo jo dreba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *