Pirmas 3D spausdinimo pritaikymas

Visad norėjau pasinaudoti 3D spausdinimo technologiją, pvz. kokio nors įrenginio korpusui. Netikėtai ši technologija buvo panaudota dingusioms smulkioms mano automobilio (Mitsubishi Lancer X) detalės atkurti.

Senokai nuo mano automobilio stogo dingo vienas stogo bagažinės laikiklio dangtelis, o po to ir kitas. Abu dingę laikikliai yra tos pačios pusės. Tikriausiai ir kitiems teko susidurti su panašia problema 🙂 Bandžiau ieškoti keletoje automobilių laužynų, tačiau nesėkmingai. Pasižvalgęs internete radau, tačiau vieno tokio originalaus dangtelio kaina su siuntimu buvo virš 45 USD 😮

Netikėtai internete aptikau tokio laikiklio 3D modelį. Tiesa, laikiklio modelis buvo kitai pusei, bet nesunkiai 3D modelį modifikavau ir padariau veidrodinį atvaizdą. Žinoma 3D spausdintuvo neturiu, tad teko ieškoti kur galėčiau juo pasinaudoti.

Vienai detalei prireikė virš 10 gramų plastiko ir spausdinimas truko apie 1 val. 20 min. Detalė buvo spausdinama su papildomu laikančiuoju karkasu, kurį po to reikia pašalinti. Rezultatas nėra idealus, tačiau naudojimui tinkamas ir su šiais laikikliais vaizdas daug geresnis.

Pirmieji egzemplioriai buvo atspausdinti iš PLA (angl. Polylactic Acid) plastiko. Šis plastikas gaminamas iš biomasės ir jį lengviau spausdinti, tačiau jis mažiau atsparus įvairiam poveikiui ir gana greitai degraduoja. Maždaug po metų naudojimo dangteliai iš PLA gan stipriai susikraipė. Vėliau buvo atspausdinti nauji dangteliai iš ABS (angl. Acrylonitrile butadiene styrene) plastiko, kuris yra daug ilgaamžiškesnis.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *